Een oncomfortabele kleding maatschappij

Iedereen houdt stiekem wel van comfort. In onze samenleving in het normaal om net gekleed te zijn, maar dit gaat helaas ook vaak gepaard met oncomfortabele kledingkeuzes. Hoge hakken, strakke broeken of rokjes, pakken met een stropdas en ga zo maar door. De samenleving eist dat de normale kleding normen worden nageleefd en mensen zich uitsloven om er maar zo net en verzorgd mogelijk uit te zien, als een toonbeeld van persoonlijke welvaart. En dus slooft iedereen zich uit terwijl de meeste mensen waarschijnlijk het liefst een pyjama en een paar sloffen aan zouden hebben.

Kledingnormen in verschillende beroepen

In veel banen is er ook een kledingnorm. Als je al een supermarkt in loopt wordt een zekere vorm van uniformiteit bij de medewerkers gezien. verplichte soorten shirts, blouses, broeken, rokken etc. Allemaal gericht op een goede uitstraling naar de klanten toe en niet op het comfort van de medewerker. En zo zien we dit haast in elke tak van de maatschappij. Stewardessen met strakke rokken die de hele dag op hakken moeten lopen, een rechter in een zwarte toga en ga zo maar door. Thuiswerkers zijn vrijwel de enige groep die zich aan deze eis kan onttrekken en lekker in eigen gekozen kleding het werk kan volbrengen. Geen hoge hakken of nette schoenen, maar lekker met sloffen aan de voeten op de bank.

Reden achter nette kledij

Hoewel soms oncomfortabel, is er wel een reden dat werkgevers hun werknemers tot net kleden verplichten. Zo ziet een bedrijf er veel beter uit als het wordt gerepresenteerd door werknemers in uniform of met nette kleding. Het vermijdt ook verwarring in bijvoorbeeld winkels en andere contactberoepen over wie de werknemers zijn, aangezien ze gemakkelijk te herkennen zijn aan hun kledij. Kledingnormen kunnen ook een bepaalde status geven, zoals om een voorbeeld te geven te zien is bij een rechter. Tenzij de algemene mening over wat net is veranderd moeten we het dus maar blijven doen, met goed uitziende, maar oncomfortabele kleding